Resor, Snowboard

Banked Slalom Tour 2017, påskspecial

April 14, 2017
Påskspecial med ett urval av bilder från resorna hittills. En tävling i Sverige har undgått mitt nörderi och veckans materialreflektion är på vårens högaktuella ämne struktur. Håll till godo.

Efter förra årets bankedslalom tävlingar med resan till Mt Baker som höjdpunkt fick jag blodad tand. Inte bara på själva tävlingsmomentet utan mycket på den fantastiska snowboardkänslan som inramar bankedslalom som koncept där alla åldrar och förmågor samlas för att åka bräda tillsammans. Ett naturligt steg var att sätta ihop en tour för säsongen 2017. I den här serien kan du läsa om förberedelserna, resorna, tävlingarna och annat som händer på turnén. Välkommen till Banked Slalom Tour 2017.

Fyra stopp på turnén är avklarade och har du missad tidigare inlägg från Mt Baker, USA, Tenjin, Japan,  Minibängt på Gesunda eller Montafon, Österrike kan du läsa ikapp här:

Mt Baker banked slalom 2017: Dag 1, Dag 2, Dag 3, Dag 4 och Dag 5

Tenjin banked slalom 2017: Dag 1, Dag 2, Dag 3 och Dag 4.

MiniBängt, 6 kurvor, sol och blandade småhopp

Montafon banked slalom 2017: Dag 1 och Dag 2.

Påskspecial

Blandat smågodis i form av lite bilder från resorna är temat på veckans inlägg. Bläddra, svep, eller hur du gör på just din skärm och dröm dig bort till fjärran banks.

Har du vägarna förbi Riksgränsen på påskafton finns med chans att köra lite bana eftersom det arrangeras ett lokalt bankedevenemang där på påskafton. MP banked slalom heter det och inte ens en internetproffs och bankednerd som jag hade den minsta koll på att det här skulle hända.

Annars är det precis som vanligt på påskafon Catasstrophy i hemmabacken Gesundaberget. Välkommen upp på toppen för en heldag med Sveriges finaste snowboardklubb. Gesundtemät.

Veckans materialreflektion

Så här i påsktider är det har du kanske redan åkt din sista dag för den här säsongen?. Har du fler dagar kvar är det stor risk (chans) att ditt underlag är mjuk och fin slask. Här kommer en repris på tidigare inlägg kring belagsstruktur, läs och du står snart i närmaste verkstad och diskuterar olika varianter av belagsslipning.

Struktur är ämnet och med det menar jag såklart belagets struktur och inget annat. Var är nu det här undrar du? Inte nog med att du ska valla brädan (vilket överraskar många), nu ska man börja fundera på de där små spåren under brädan också som värsta längdåkaren. Vad blir nästa påhitt? Astmamedicin, läppsalva och kaffesump i urinprover?!

Nejdå, ta det lugnt. MEN, visst har du någon gång på våren känt att brädan suger fast i blötsnön och kompisen glider ifrån dig på transportsträckorna? Just det. Kompisen har säkert en struktur i brädans belag som passar bättre för blöt vårsnö.

Det som händer under brädan när du åker är att snön, av friktionen, omvandlas till vatten. För att brädan inte ska suga fast i underlaget behövs struktur i belaget som kan transportera bort vattendropparna. Vilket lite förenklat ger följande: Blöt snö –> Grov struktur, Kall snö –> mindre grov struktur.

Sen finns det såklart olika grader av noggrannhet här. Tävlar du t.ex. världscupen i snowboardcross har du minst tre likadana brädor med olika struktur. Varm, kall och mittemellan. Snackar vi aplin skidåkning och längdåkning är det på en annan planet. Både med struktur och piller….ouch.

Mitt tips till dig är dock att fundera lite på hur din bräda ser ut på undersidan. Om den inte har speciellt grov struktur (grov struktur “visslar” när du sladdar) kan det vara en vettig investering att slipa om belaget i månadsskiftet januari/februari. Du har säker repor från försäsongsåkningen (läs stenigt) och ett fräscht belag med grövre struktur glider mycket bättre under vår- och sommarsäsongen (läs Riksgränsen banked slalom).

Du hittar mina strukturfunderingar inför förra årets tävling i Mt Baker här. Men tänk på att en “13 struktur” inte är en standard utan beror helt på var du slipar din bräda.

Hoppas att det här var i alla fall lite intressant och passa dig, man blir lätt beroende av att brädan ska “vissla”.

Missa inte att följa mig på Instagram och snabba uppdateringar från mina resor och andra tokerier.

Banked Slalom Tour 2017
10 – 12 februari, Mt Baker Banked Slalom

Status: Avklarad och en 21a plats i PRO MEN klassen

31a upplagan av den legendariska tävlingen. Läs om årets resa här: Dag 1, Dag 2, Dag 3, Dag 4, Dag 5 och Dag 6.


4 – 5 mars, Tenjin Banked Slalom

Status: Avklarad och en 1:a plats i OPEN klassen och en startplats till Mt Baker 2018!

Japans största banked slalom och 7e upplagan. Du kan läsa mer om tävlingen: Dag 1, Dag 2, Dag 3 och Dag 4.


18e mars, Bängt Slalom

Status: MiniBängt, avklarad.

3e upplagan av hemmatävlingen. P.g.r. av lite snö i banan blev det en halvofficiell miniBängt i år och tävlingen siktar på att köras med fullskalig bana 2018. Du kan läsa mer om dagen här.


25e mars, Montafon Banked Slalom

Status: Avklarad och en 3:e plats i PRO MEN klassen.

7e upplagan av den Österrikiska klassikern. Du kan läsa mer om årets tävling här: Dag 1 och Dag 2.


29e april, Kitzsteinhorn Banked Slalom

Status: Antagligen startklar och kalender klar

Sugen på revansch efter förra årets andraplats och jag siktar på att köra. Du kan läsa om förra årets mycket roliga tävling här: Dag 1, Dag 2, Dag 3 och Dag 4.


5 – 7 maj, BANG slalom

Frestande tävling i Hemsedal, Norge med Mikkel Bang och Terje Håkonsen som förgrundsfigurer men krockar med andra aktiviteter i min familj. 


11 – 14 maj, Riksgränsen Banked Slalom

Status: Startklar och kalender klar.

Sveriges största snowboardtävling på klassik mark och en given avslutning på touren. Självklart kör jag igen. Blir den kvaltävling till Mt Baker 2018?! Kolla in 2016 års bana här.


You Might Also Like