Resor, Snowboard

Banked Slalom Tour 2017, vad händer inför Mt Baker?

February 3, 2017
mt baker banked slalom 2016
Det är snart dags för Mt Baker banked slalom 2017 och vad händer egentligen sista veckan innan avfärd? Utrustning, reseagenda och annat ska fixas. Veckans materialreflektion handlar om min quiver till tävlingen. Funkar utrustningen både till race och puder?

Efter förra årets bankedslalom tävlingar med resan till Mt Baker som höjdpunkt fick jag blodad tand. Inte bara på själva tävlingsmomentet utan mycket på den fantastiska snowboardkänslan som inramar bankedslalom som koncept där alla åldrar och förmågor samlas för att åka bräda tillsammans. Ett naturligt steg var att sätta ihop en tour för säsongen 2017. I den här serien kan du läsa om förberedelserna, resorna, tävlingarna och annat som händer på turnén. Välkommen till Banked Slalom Tour 2017.

Resan

Bokad, klar och en lätt match i år eftersom Tomas (som varit startklar länge) redan innan mitt startbesked bokat både boende och hyrbil. Passet är giltigt men det blev lite svettigt när jag inte kunde få fram mitt ESTA för att uppdatera adressen till boendet. Beskedet “ingen ansökan hittad” är inte lugnande och efter ett antal försök konstaterades att mitt ESTA stod i “fel” förnamn. Nu gick det bättre och jag är tillåten att resa in i USA. Känns bra, enkelt och tacksamt att ha ett svenskt pass.

Hur tränar man inför Mt Baker?!

Svårt att säga. Det bästa hade såklart varit att köra motsvarande åkning som finns i Mt Baker. Men det blir av förklarliga skäl klurigt på hemmaplan och det är svårt att få till liknade åkning. Förra årets bana var en bit över två minuter lång och mjölksyran garanterad. Jag har försökt att köra långa åk med runda svängar i hemmabacken för att bli lite tåligare i benen. Kan det göra någon skillnad egentligen? Nja, men bättre än sofflocket i alla fall. Annars är det något gympass och löpning som vanligt och inte efter något speciellt program. Också svårt att lägga upp specifik träning när man får startplatsen bekräftat ett par veckor i förväg.

Startlistan

Nu är senaste, och kanske den sista, startlistan publicerad. Tittat igenom namnen och kan konstatera att nu har antagligen de sista sponsorplatserna och legendplatserna tillsatts. För att nämna några nya namn: Russel Winfield, Eric Jacksson, Elias Eilhart, Torah Bright och Knut Eliasson (BOOM!)

En intressant detalj är att drottningen av Mt Baker Maelle Ricker inte är med på listan. Grattis alla andra i PRO WOMEN.

I “min” klass PRO MEN är det 74 startande. De andra svenskarna på plats kör i PRO MASTERS (Tomas Eriksson) och JUNIOR BOYS (Ruben Rosenfors). Både jag och Tomas är äldst i våra klasser!

För övrigt kommer jag att bli lite starstruck i startbåset med tanke på att Austin Smith startar före mig och Austen Sweetin efter mig.

Veckans materialreflektion

Det här blir en uppdaterad version av tidigare funderingar kring vilken typ av bräda som lämpar sig bäst i Mt Bakers svepande banks.

Jag tänker så här efter förra årets tävlingar. Rent generellt är det bra med en bräda som du är bekväm med. Är du trygg på brädan blir du snabb i banan och kan köra med bra rytm samt minimera dina misstag. Det här grundar jag bl.a. på resultatet på Kitzsteinhorn banked förra året där topp 5 hade helt olika brädor. Vinnaren körde på en fish, tvåan (jag) en friåkningsbräda, trean en lite längre freestylebräda och femman en 187cm swallowtail. Nu ska det tilläggas att banan var förhållandevis lätt och innehöll inga överraskningar.

Sen kan du kolla in Riksgränsen banked 2016 här och Mt Baker 2016 här. Kom inte och säg att det är optimalt med samma typ av bräda till båda banorna. Supertight och snärtigt i Riksgränsen kontra stort och böljande i Mt Baker. Helt klart vill jag åka en kortare och lite mjukare bräda i Riksgränsen och en längre stabilare bräda i Mt Baker. Med andra ord. Det går att optimera ditt brädval beroende på banans karaktär och på hur seriös du vill vara. Jag tänker till viss del optimera mitt brädval i år.

Hur har jag då tänkt inför Mt Baker i år. Körde förra årets tävling på en Burton Toughcat 162 och det kändes bra. Efter diverse diskussioner och uträkningar kom jag fram till att jag inte skulle behöva skämmas med den redan inköpta längre brädan.

Delade längd med brädlängd och fick fram följande magiska faktor:

  • Terje Håkonssen 173/159 –> 1.089
  • Mathieu Crepel 170/157 –> 1.083
  • Arthur Longo 173/161 –> 1.075

Vilket ger ett gyllene snitt på 1.082

Har du redan räknat ut hur lång bräda du ska åka på för att blir lika snabb som ovan herrar?

I mitt fall blir det: 186/ 1.082 –> 171.9cm

Quiver Mt Baker 2017

1:a val, Burton Flightattendant 168

2:a val, Burton Toughcat 162

Båda brädorna med 13 struktur från Dalskidan i Sälen, Burton Diode bindningar stl. M och Burton ION boots.

Just det, klarar quivern Mt Bakers välkända puder? Japp, inga problem. Kolla in snow-forecast.com och jag säger bara “kraftigt snöfall”. De röda siffrorna är antal cm snö! Kan du addition så fattar du att Mt Baker har en plats på din bucketlist.

Banked slalom tour 2017

Nästa vecka

Utgår det vanliga fredagsinlägget på temat Banked Slalom Tour 2017 för att istället ge plats för dagliga publiceringar från Mt Baker med start på onsdag 8 februari. Ha tålamod med tidsskillnaden. Under tiden kan du ta och följa mig på Instagram där det kommer uppdateringar hela tiden.


Banked Slalom Tour 2017
10 – 12 februari, Mt Baker Banked Slalom

Status: Startklar och på väg

31a upplagan av den legendariska tävlingen.Äntligen startklar! Läs om förra årets resa här: Dag 1, Dag 2, Dag 3, Dag 4, Dag 5, Dag 6 och Dag 7.


4 – 5 mars, Tenjin Banked Slalom

Status: Startplats och kalender klar.

Japans största banked slalom och 7e upplagan. Startplatsen är klar och jag åker dit. Kvaltävling till Mt Baker 2018.


TBA mars, Bängt Slalom

Status: Osäker kalender

3e upplagan av hemmatävlingen. Ett självklart stopp på touren.


Mars, En banked tävling på en större anläggning i Sverige

Just nu på planeringstadiet och inget klart. Krockar ev. med Montafon banked som har förtur för mig.


25e mars, Montafon Banked Slalom

Status: Startklar och kalendern är klar

7e upplagan av den Österrikiska klassikern.Förhandsbesked om startplats är klar och resdatum klara.  Kvaltävling till Mt Baker 2018.


29e april, Kitzsteinhorn Banked Slalom

Status: Antagligen startklar och kalender klar

Sugen på revansch efter förra årets andraplats och jag siktar på att köra. Du kan läsa om förra årets mycket roliga tävling här: Dag 1, Dag 2, Dag 3 och Dag 4.


5 – 7 maj, BANG slalom

Frestande tävling i Hemsedal, Norge med Mikkel Bang och Terje Håkonsen som förgrundsfigurer men krockar med andra aktiviteter i min familj. 


11 – 14 maj, Riksgränsen Banked Slalom

Status: Startklar och kalender klar.

Sveriges största snowboardtävling på klassik mark och en given avslutning på touren. Självklart kör jag igen. Blir den kvaltävling till Mt Baker 2018?! Kolla in 2016 års bana här.


You Might Also Like