Resor, Snowboard

Dirksen Derby 10, final och hur gick det egentligen?

December 18, 2017
Dirksen Derby
Dags för finaler på Dirksen Derby nummer 10. Också en bonusavslutning på Banked Slalom tour 2017. Grön och röd bana på tid och hur gick det?

Dirksen Derby är snowboardproffset Josh Dirksen egna tävling på hemmaberget Mt. Bachelor i Bend, Oregon. Tävlingen startade för att samla in pengar till den lokala snowboardåkaren Tyler Eklund som skadat ryggen när han åkte bräda. Ett gott syfte och bara det är en anledning att köra tävlingen. Dirksen Derby var egentligen starttävlingen på min förra årets banked slalom turné men 10 års jubileet blev uppskjutet ett år och nu är jag här för att slutföra touren. Det är trots allt 2017 fortfarande.

Har du ingen aning om vad jag pratar om kan du läsa första inlägget och starten på touren här: Banked Slalom Tour 2017, var med från början. och det “sista” inlägget här: Banked Slalom Tour 2017, sista inlägget och vad händer nästa år?

Finaldag

Dags att leverera snabba åk! Ett åk i vardera röda och gröna banan, tiderna tillsammans ger din sluttid och även placering i resultatlistan. Finns det inget att snacka om när tävlingen är på tid? Jodå, banked slalom tävlingar är rena syjuntan på start och det spekuleras friskt i kurvtagning, valla, brädmodeller, förra årets tävling o.s.v. Efter en timmes träning i banorna (jag hann med totalt tre åk) var det dags för “groms” och “older and wiser”. Gick runt och tittade lite på kurvorna för att se om det dök upp några överraskningar. Ingen fara på taket och efter lite fixande med brädan (läs, flourtanten på besök) var det dags att köra. Nervöst? Nä, och precis som förra året var planen Smooth men Snabb.

Dirksen Derby

Röda banan

Valde att börja med den röda banan för att bli av med den luriga första supertighta sektionen på en gång.  Ett djupt andetag och ut ur startgrinden och iväg. Fixade de kluriga kurvorna men också riktigt svårt att veta om det var snabbt eller inte. Resten av banan flöt på bra med sköna linjer högt upp i banksen. En pytteliten sladd på ett ställe men inget som egentligen bromsade. I näst sista kurvan hade jag en taktik som gick ut på att gena lite i setupen mot den sista långa svängen. Funkade bra och mållinjen passerades.

Dirksen Derby

Gröna banan

Direkt upp till start och ingen tid för flourtanten. Dock hann jag med en liten borstning och putsning innan det var dags att droppa in. Verkligen skönt att slippa vänta på andra åket. På med brädan och iväg. Var mer säker på den gröna banan (förutom en kurva på slutet) och bestämde mig faktiskt för att pusha åkningen lite mer. Tänkte inte ta några risker men i alla fall försöka köra aningens över gränsen. Supersmooth start och närmade mig den där luriga kurvan med stormsteg. Full fart och PANG!

Satte den perfekt och resten av banan gick som en dans.

Jaha nu då?

I skrivande stund är det precis innan prisutdelning och på klassisk banked slalom manér finns det inga tider eller resultat i förväg. Vad tror jag om min insats? Gjorde mitt bästa och är tveksam om jag kunnat köra snabbare. Med andra ord nöjd och som vanligt sjukt kul att köra fina banks. I min klass “elite men” (som ska vara den snabbaste) är det många tunga namn med och inte bara kända snowboardproffs utan även fler personer som bl.a. vunnit Mt Baker och OS

Ok, för att droppa lite namn så är förra årets Mt Baker vinnare Nils Mindnich och flerfaldiga Mt Baker vinnare Harry Kearney. Vem som vunnit OS? Sage Kotsenburg.

Så vad tror jag om mina chanser till placering? Nja, en topp 10 är kanske inom räckhåll men också riktigt svårt att spekulera eftersom jag knappt sett några andra i min klass köra i banorna. Det hade såklart varit skillnad om man kört tävlingen tidigare och på så sätt ha lite resultat att gå på. Egentligen har jag faktisk ingen aning.

Prisutdelning och resultat

500 startande i 20 olika klasser och du förstår att prisutdelningen tar en stund. Och självklart snabbaste klassen sist. Ska erkänna att jag ändå var lite spänd på och höra topp tre i min klass. Kände att det ändå fanns en minimal chans till skräll.

Trean ropas upp: Jares Elston på tiden 1.13.64

Vem är det? Ökar det mina chanser eller inte att det är en för mig okänd person på tredje?!

Tvåan ropas upp: Harry Kearney på tiden 1.13.44

Jaja, om Kearney är på andra så är jag längre ner i fältet.

Ettan ropas upp: Phil Jacques på tiden 1.12.54

En förkrossande seger får man ändå säga. Jaha, undrar vilken plats man kom på? Räknar kallt med att det blir onlinepublicering senare eftersom snowboardtävlingar överlag inte är speciellt snabba med resultat. Synd jag som var så nyfiken. Nähä, där fick man på skam direkt och 30 sekunder efter applåderna fanns kompletta resultat uppklistrat på väggarna. Snabbt fram och konstaterar att jag ändå placerat mig på en 6e plats. Inte illa.

Dirksen Derby

Analys

Vad vore en tävling utan lite analys?! Som jag skrev ovan så var min känsla att åket i den gröna banan var det bästa och visst var det så. I gröna banan hade jag faktiskt tredje bästa tid av alla. I den röda banan var min tid “bara” åttonde vilket ändå speglar min spontana känsla efter åket. Utan den lilla missen i det åket hade jag kanske klättrat lite i listan men antagligen inte upp till pallen.

Alltså. Måste ändå prata ålder trots att det bara är en siffra. För lite kul är det att ingen framför mig är över 30. Egentligen är det bara vinnaren som är i närheten av 30 med sina 29. Resten av barnen är under 22.

Också på sin plats med en liten reflektion över mina resultat på Banked Slalom tour 2017. Placerade mig topp tre på alla tävlingar utanför USA. (finns mer läsning kring resultaten här). Mt Baker 2017 21:a plats och nu Dirksen Derby 2017 6:e plats. Det är MYCKET svårare konkurrens här på andra sidan och man undrar vad det kan bero på. Kanske lång historia kring banked slaloms, kanske många duktiga brädåkare, stor andel brädåkare i amerikanska anläggningar? Jag har inget svar men helt klart ligger det mycket prestige i tävlingarna här. Även på Dirksen Derby precis som i Mt Baker toppas det friskt med dyra vallor på start.

Fullständiga resultat hittar du på Dirksenderby.com 

Dirksen DerbyDirksen Derby

Slutligen

Sammanfattningsvis får man ändå säga att banked slalom tävlingar är riktigt roliga events där stora som små, proffs som amatörer, snabba som långsamma får träffas och ha roligt tillsammans. Det är uppsluppen stämning trots tävling på tid och en person jag träffade i liften sammanfattade det ganska bra.

It´s all about high fives and smiles

Missa inte att följa mig på Instagram, där finns det blandat kompott av surf, snowboard och annat

You Might Also Like