Resor, Snowboard

Dirksen Derby 10, träning och trixiga kurvor

December 16, 2017
Dirksen Derby
Dirksen Derby nummer 10 och äntligen dags att testa banan. Eller rättare sagt banorna eftersom det finns två! Hur gick det och vilken legend åkte jag lift med den här gången?

Dirksen Derby är snowboardproffset Josh Dirksen egna tävling på hemmaberget Mt. Bachelor i Bend, Oregon. Tävlingen startade för att samla in pengar till den lokala snowboardåkaren Tyler Eklund som skadat ryggen när han åkte bräda. Ett gott syfte och bara det är en anledning att köra tävlingen. Dirksen Derby var egentligen starttävlingen på min förra årets banked slalom turné men 10 års jubileet blev uppskjutet ett år och nu är jag här för att slutföra touren. Det är trots allt 2017 fortfarande.

Har du ingen aning om vad jag pratar om kan du läsa första inlägget och starten på touren här: Banked Slalom Tour 2017, var med från början. och det “sista” inlägget här: Banked Slalom Tour 2017, sista inlägget och vad händer nästa år?

Röd eller grön bana?

Båda två faktiskt. Upplägget på Dirksen Derby 10, eller kort och gott DD10, är följande. Alla klasser (utom elite men och women) kör ett kval där topp 50% i varje klass går vidare till lördagens final. I kvalet väljer man vilken av banorna man vill köra sitt kvalåk i och här finns det kanske en möjlighet för taktik. Men det är inget jag behöver fundera på eftersom jag är anmäld som elite och således är klar för final. I finalen är det ett åk i varje bana som gäller och båda tiderna läggs ihop. Kanske ingen överraskning att bästa sammanlagda tid utser vinnare.

Träningen

Äntligen var det dags att för köra DD10s handgrävda banks. Tävlingen har funnits på min bucket list i många år och nu var det dags. Nästan lite nervöst och det fanns några luriga sektioner i båda banorna men främst i den röda. Tydligen är det så att den röda banan alltid är byggd för att vara lite svårare och den gröna ska vara lite lättare. En annan intressant detalj är att alla 10 årgångar av Dirksen Derbys banor har byggts på olika ställen runt om på Mt Bachelor. Kön till starten var lång hela dagen och så här var det att köra.

Dirksen Derby

Röda banan

Hade redan spanat in banan från sidan och bildat mig en uppfattning. De tre första kurvorna var mycket tighta och med efterföljande travers skulle det antagligen bli en avgörande sektion. När kurvorna är så där tvära är det svårt att köra högt i banksen och lurigt att få någon rytm. Ni som kört Riksgränsen banked slalom vet vad jag pratar om. Det blir extra viktigt att “styra” tidigt med överkroppen för att få ett bra flyt. I alla fall tog jag det ganska lugnt i första åket. I det andra skickade jag på lite mer fart och det fungerade också bra. Resten av banan har ett bra flow och inga större svårigheter.

Dirksen Derby

Gröna banan

Ligger mer gömd i skogen och det var några delar som jag inte kunde tjuvkika på från sidan. Med andra ord spännande att droppa in. Startar med två runda fina banks för att sedan smälla till med en snabb och rasslig tredje kurva. Hoppsan den gröna banan har sin utmaning det också. Dock är resten av den gröna banan ganska långsam vilket är en svårighet i sig. Att var snabb när det är långsamt är klurigt och det gäller att inte falla för frestelsen att skära fast i en tight linje utan att försöka generera fart i banksen. Andra åket gick såklart mycket bättre och en klassik hög linje satte tredje kurvan på plats.

Som vanligt lite frustrerande att man bara hinner några åk på träningen. Som certifierad banked nörd vill man åka hela dagen och lite till. Men det är klart att några åk är bättre än inga som i Mt Baker. Ser i alla fall fram emot finalerna och det ska bli riktigt kul och se hur man står sig mot resten av startfältet i den här typen av banor.

Dirksen Derby

Jag mötte Lassie

Hamnade bredvid en farbror i liften och på sedvanligt amerikansk manér ska det småpratas lite. Jaha, du brukar fira jul här i Mt Bachelor. Trevligt, jaså du bor i Kalifornien. Du brukar köra Mt Baker banked slalom. Se där. Dags att presentera sig. Visar sig att jag sitter i liften med Rob Morrow.

Alltså Rob Morrow som under tio år hade brädmärket Morrow snowboards. Vem minns inte spoon nose och lunchtray?!

Missa inte att följa mig på Instagram, där finns det blandat kompott av surf, snowboard och annat

You Might Also Like