Hur vet du vilken surfbräda som blir bra för just dig? Här sammanställer jag mina bästa tips från de senaste två köpen.
Som svensk surfare är det svårt att testköra brädor på hemmaplan. Inte direkt att det finns demobrädor på ditt hemliga vindblåsta surfspot i Östersjön. Och ingen av dina kompisar vill låna ut sin ögonsten till garanterad dingfest när du överpeppad mjölkar vågen ända upp på stenarna.
Jaha, bara att försöka reda ut vad som är viktigt vid nästa köp. Nedan punkter har väglett mig i denna djungel.
- Feedback från andra
- Hur bra är du?
- Räkna ut din volym
- Testa olika brädor
- Dags för köp
1. Feedback från andra
Den här är lite klurig och kräver eftertänksamhet. Vem ska du lyssna på? Jag startade en diskussion på Facebook och tipsen ramlade in. Problemet är att tipsen kommer från kompisar som kanske aldrig sett dig surfa eller har koll på hur duktig(eller dålig?!) du är. Risken är också att du lyssnar på de tips som stämmer mest överens med dina egna förutfattade meningar och missar något bra. Facebooktråden hjälpte mig konkret med beslutet om hur mycket volym jag kan duckdiva med. Tidigare feedback från en surfguide på Kimasurf.com hjälpte också till med beslut kring längd/bredd/tjocklek/volym.
2. Hur bra är du?
Helt ärligt. Tubar du grunda rev på Java varje dag? Eller surfar du skummet några dagar per år? Eller något mittemellan? Slöa, branta, snabba, stora, små vågor? Sverige, Europa, Indonesien, USA, Costa Rica? Hjälp!
alla svenska surfare är ju mer eller mindre dåliga, anonym
Svårt att sitta hemma på land i Sverige och själv uppskatta hur bra du är på att surfa. Räknas du som beginner, intermediate, advanced eller något mittemellan när du ska fylla just din information på Boardformula.com? Kan du duckdiva, paddla runt i lineup och surfa upp till huvudhöga vågor både höger och vänster? Då är min erfarenhet att du kan fylla i intermediate.
3. Räkna ut din volym
Brädans volym har senaste åren seglat upp som en av de viktigare faktorerna när du ska välja bräda. Förr pratade man mest om längd och bredd men i takt med att korta och tjocka brädor dök upp föll lite av längdsnacket bort. Du kan i dag hitta riktigt korta brädor med volym som en mindre longboard. Mer volym gör det lättare att ta vågor men gör också brädan lite klumpigare. För att hitta din rätta volym finns det ett mycket bra verktyg hos Boardformula.com. Fyll i din fakta och få förslag på brädor som borde passa just dig.
Fångar man inga vågor, får man inte surfa, surfguru
Samma uträkning kan du göra på Firewires sida och då få förslag på vilka Firewirebrädor som passar dig.
4. Testa olika brädor
En självklarhet att detta är ett riktigt bra sätt att hitta din nästa bräda. Dock svårare att få till i praktiken. Jag kan tänka mig att det enklaste sättet som svensk är om du bokar in dig på ett surfcamp där all utrustning ingår. Eller om du är på resa och något brädmärke har en demo på plats. På resan till Maldiverna hade vi med ett gäng lånebrädor från Surfers i Varberg. Här testade jag faktisk den bräda som blev nästa köp. (Testade en Firewire Spitfire 6.0 och köpte en 6.2)
5. Dags för köp
Surfers i Varberg är mig veterligen i princip enda stället i Sverige som har ett ordentligt utbud av brädor i fysisk butik. Om du ska köpa bräda och har möjlighet att åka till butiken är det naturligtvis det bästa! Av olika skäl har jag dock handlat mina brädor från Secretspot i England. Snabba leveranser och trevlig kundtjänst.
Värt att nämna, jag har inte fått någon form av ersättning från ovan nämnda handlare eller varumärken.
Alltså peppet när du packar upp ditt nyförvärv hemma i köket. Svårt att hantera faktiskt. Bättre än julafton när du var liten.
Lycka till!
Nu kanske du undrar vilka två brädor jag köpt? Första köpet var en Firewire Potatonator 6.4 och det andra en Firewire Spitfire 6.2 (testade 6.0 på Maldivernaresan). Undra vad nästa köp blir………
Hoppas det här kan vara till hjälp vid ditt nästa brädköp och tack till alla som hjälp mig hittills. Ingen nämnd och ingen glömd. Vilka erfarenheter har du av att köpa surfbrädor? Vad har jag missat? Kommentera gärna här nedan och glöm inte att gilla bloggens sida på Facebook. Surf´s up!
Håller med om att man ska prova olika brädor ända sättet att veta vad SU behöver. lyssna på andra njä, som du säger blir detta lätt fel. Folk brukar tipsa om vad som är inne eller efter sina preferenser. Typ surfa Fire Wire, de e coolt…. Bästa sättet är att prata med en shaper, berätta hur du surfar, vad du surfar, var du surfar och vad du använt tidigare. Skaffa en bräda gjord för dig och inte en mass producerad för att säljas och tjäna
Pengar på. Stödj istället någon som bet vad de gör och som kan shapa en bräda som passar dig, inte bara en bräda som du ser tuff ut med
På stranden. Finns massor med alternativ i Europa som kan göra detta för dig, även med frakt billigare än att köpa dyrt här hemma. Bara googla….
Andra saker att tänka på enligt mig, hur många fenor, singel, twin, thruster eller quad… Epoxy eller polyester. Handshapad eller massproducerad… Ska du surfa bara Sverige så vet vi alla, hellre mer volym än mindre. Glöm inte att alla vi svenska är mer eller mindes ganska kassa surfare, att använda brädor gjorde för vågor med push för folk med talang kommer bara göra dig ont…
Hejsan Jakob,
Testa brädor är nog det bästa!
Ang. Firewire: som Jakob Wester skrev i senaste Nordic Surfer Mag “Flexande 40åringar med nya Firewires” Stämmer helt klart på mig + att jag är dålig på att surfa (svennebanansurfare).
Skulle verkligen vara kul att surfa tillsammans med en shaper som sedan kan bygga den perfekta brädan för just dig. Är helt klart inne på att beställa shapade brädor när mina surfskills förtjänar det:-)
Tack för ditt svar och många bra saker att tänka på i djungeln.
/Pontus
Hej! Som ett kul projekt över generationsgränser så tänkte jag (70+) bygga en vågsurfbräda tillsammans med ett av mina barnbarn (Max). Utan att gå in på detaljer så är jag händig och byggde windsurfingbrädor på 80 talet och longboard för dovnhill på 2000 talet. Har byggt en del RC segelbåtar i mahogny och även i epoxy o glasfiberväv. Bl.a. i samarbete med Peter Norlin. Max håller på att prioritera egenskaperna men talar om 6 ft, 21 tum och runt 35 l och typ fish. Jag kan ännu inte terminologin. För egen del skulle jag gärna bygga en konstruktion i trä med något Eller några lager glasfiberväv med epoxy. Har kollat på yotube och det är fullt rimlig byggteknik. En fråga är om det viktmässigt går att göra en träkonstruktion lika lätt som en styreofoambräda. Har du några tips på ritningsunderlag eller erfarenhet av BoardCAD. Det går naturligtvis att försöka kopiera form, rockerkurva mm från bilder på brädor men det vore kul att hitta ett riktigt ritningsunderlag. Ursäkta om jag inte just nu kan specificera mina frågor utifrån vågsurfing jag har ju bara egen erfarenhet från windsurfing på 80 talet och crusingsegling under 40 år och en del kappsegling med kölbåtar och just nu kappsegling med RC båt av typen IOM.
Hejsan,
bra ide!
Har själv tänkt tanken på ett hemmabygge många gånger.
Lycka till.
/Pontus