Varför åker jag (vi) till Japan i vinter och Tenjin banked slalom? Relevant fråga med ett enkelt svar. Introducerar också en ny punkt i Banked Slalom Tour 2017 serien, veckans materialreflektion. För vi vet alla att snabba tider är en ren materialfråga!?
Efter förra årets bankedslalom tävlingar med resan till Mt Baker som höjdpunkt fick jag blodad tand. Inte bara på själva tävlingsmomentet utan mycket på den fantastiska snowboardkänslan som inramar bankedslalom som koncept där alla åldrar och förmågor samlas för att åka bräda tillsammans. Ett naturligt steg var att sätta ihop en tour för säsongen 2017. I den här serien kan du läsa om förberedelserna, resorna, tävlingarna och annat som händer på turnén. Välkommen till Banked Slalom Tour 2017.
Varför?
Tenjin banked slalom har lurat på min radar under ett par år och var inför förra säsongen med på topp fem av mina önsketävlingar. Det finns flera saker som avgjorde beslutet att åka till Japan i vinter.
Ett av skälen är självklart snowboardrelaterat. Tävlingskarriären har tagit mig till Japan mer än tio gånger mellan åren 1995-2002 och varje gång en upplevelse utöver det vanliga. Puder, roliga hotell, varma källor med apor, nätter i Tokyo, snabbtåg, sushi, trevliga människor, vilse i tunnelbanan o.s.v. Har alltid tänkt återvända och nu passar det bra. Att tävlingen är Japans största banked tävling och kvaltävling till Mt Baker 2018 gör inte saken sämre.
Det andra skälet att åka till Japan är att mina två äldsta barn vill åka till Tokyo av den enkla anledningen att världens största spelbutik ligger där. Tokyo tower är också ett önskeresmål ända sedan filmen bilar 2. Länge var det tänkt som en höstlovsresa men nu när en i familjen fått bankedslalomfrispel passar det ännu bättre med det svenska sportlovet.
Startplatstrixande
Att få ett förhandsbesked om startplats kändes som ett måste eftersom en onlineanmälan på Japanska senare i vinter antagligen var dömd att misslyckas. Efter ett antal meddelanden kom till slut det positiva svaret.
Hi Pontus
Sorry late answer.
Contest is 4th 5th March on fix.
Entry start January in entry site .But Japanese only.
And last year 22hour max 260persons.
Entry is very difficult.
If you entry from Europa that
you get air ticket.
Please give me mail.
Entry OK.
You pay fee in Japan.
Sorry no good English.
Do you understand?
Javisst förstår jag den roliga engelskan och jag hör mig själv läsa upp svaret med japansk brytning. Entry OK går inte att misstolkas och vidare kontakt är tagen per mail. Kolla in filmen från förra årets tävling och du förstår att vi är peppade på vinterns sportlov.
you should come in next year. because Tenjin Banked Slalom makes you happy, smile, community, energy for sure.
Veckans materialreflektion
Aha, vad ska nu detta handla om tänker du? Lite vad som helst kan dyka upp under den här punkten och veckans fundering blir på temat bankedquiver. Hur många olika brädor behöver du för en banked kalender enligt nedan? Det bästa vore väl att klara sig med en bräda?
Jag tänker så här efter förra årets tävlingar. Rent generellt är det bra med en bräda som du är bekväm med. Är du trygg på brädan blir du snabb i banan och kan köra med bra rytm samt minimera dina misstag. Det här grundar jag bl.a. på resultatet på Kitzsteinhorn banked förra året där topp 5 hade helt olika brädor. Vinnaren körde på en fish, tvåan (jag) en friåkningsbräda, trean en lite längre freestylebräda och femman en 187cm swallowtail. Nu ska det tilläggas att banan var förhållandevis lätt och innehöll inga överraskningar.
Sen kan du kolla in Riksgränsen banked 2016 här och Mt Baker 2016 här. Kom inte och säg att det är optimalt med samma typ av bräda till båda banorna. Supertight och snärtigt i Riksgränsen kontra stort och böljande i Mt Baker. Helt klart vill jag åka en kortare och lite mjukare bräda i Riksgränsen och en längre stabilare bräda i Mt Baker. Med andra ord. Det går att optimera ditt brädval beroende på banans karaktär och på hur seriös du vill vara. Jag tänker till viss del optimera mitt brädval i år.
På tal om brädlängd har diskussionerna på jobbet varit heta med digra uträkningar på väggens whiteboard. Resultatet? Det tar jag i nästa veckas materialreflektion.
Tar gärna in tips redan nu på kul och annorlunda saker att se och göra i Tokyo. Missa inte att kolla in min Instagram för mer frekventa uppdateringar.
Banked Slalom Tour 2017
10 – 12 februari, Mt Baker Banked Slalom
Status: Osäker startplats men kalender klar
31a upplagan av den legendariska tävlingen. Har ingen startplats än men jobbar på det i kulisserna. Läs om förra årets resa här: Dag 1, Dag 2, Dag 3, Dag 4, Dag 5, Dag 6 och Dag 7.
4 – 5 mars, Tenjin Banked Slalom
Status: Startplats och kalender klar.
Japans största banked slalom och 7e upplagan. Startplatsen är klar och jag åker dit. Kvaltävling till Mt Baker 2018.
TBA mars, Bängt Slalom
Status: Osäker kalender
3e upplagan av hemmatävlingen. Ett självklart stopp på touren.
Mars, En banked tävling på en större anläggning i Sverige
Just nu på planeringstadiet och inget klart. Krockar ev. med Montafon banked som har förtur för mig.
25e mars, Montafon Banked Slalom
Status: Antagligen startklar men osäker kalender
7e upplagan av den Österrikiska klassikern. Jobbar på förhandsbesked om startplats annars blir det hetsig onlineanmälan senare i vinter. Kvaltävling till Mt Baker 2018.
29e april, Kitzsteinhorn Banked Slalom
Status: Antagligen startklar och kalender klar
Sugen på revansch efter förra årets andraplats och jag siktar på att köra. Du kan läsa om förra årets mycket roliga tävling här: Dag 1, Dag 2, Dag 3 och Dag 4.
5 – 7 maj, BANG slalom
Frestande tävling i Hemsedal, Norge med Mikkel Bang och Terje Håkonsen som förgrundsfigurer men krockar med andra aktiviteter i min familj.
11 – 14 maj, Riksgränsen Banked Slalom
Status: Startklar och kalender klar.
Sveriges största snowboardtävling på klassik mark och en given avslutning på touren. Självklart kör jag igen. Blir den kvaltävling till Mt Baker 2018?! Kolla in 2016 års bana här.