Surf

Uppgradering av våtdräkt, vad köper jag?

April 1, 2016
surf östersjön pontus ståhlkloo
Att surfa i Sverige kräver våtdräkt av tjockare sort. Även om du inte surfar på vintern är kan det vara ganska kallt i vattnet tidigt på våren och sent på hösten. Trist att frysa och så här gick mina tankar kring inköp av ny våtdräkt.

Surfade helt otroliga 40 dagar 2015 varav 5 dagar hemma i Sverige och närmare bestämt Östersjön. Du kan läsa min genomgång av 2015 här. Av de 5 dagarna hemma var det i alla fall 3 där jag frös för mycket och tanken på en uppgradering av utrustningen väcktes. En av dagarna var det i och för sig bara några plusgrader i vattnet och två minusgrader i luften. Men vad gör man inte när prognos och pepp sammanfaller. Tar på underställ under dräkten, biter ihop och fryser. Värt att veta är att jag surfar mest i Gävletrakten och norrut. Kallare än Skåne alltså.

Hur tänkte jag?

Min första idé var att komplettera nuvarande Ripcurl Flashbomb 5.3 med en värmande väst med fast huva. Helt klart det billigaste och enklaste alternativet. Men efter att ha räknat ut att min dräkt är 7 år gammal var det dags att kalla in expertisen i frågan. Skickade helt enkelt mina funderingar till några rutinerade kallvattensurfare för råd:

Tjena, har en våtdräktsfråga. Jag har: Nya 5mm skor och 5mm fingervantar (ripcurls flashbomb från förra året), lös huva 3mm (7år gammal) och en Flashbomb 5.3mm (7år gammal utan huva). Tänkte som hittills inte surfa vinter men vår, sommar, höst. Frös flera gånger förra året och tänkte komplettera med en “1mm torso med fast huva”. Eller ska jag slå till och köpa en ny 5.3 utan huva + 1mm väst med fast huva. Eller en ny 5.4 med fast huva. Alla dessa val. Hörs.

Svaren dundrade in och med det efterföljande diskussioner och resonemang. Till saken hör att experterna förra året surfade i princip året runt i hela Sverige (samt ett antal resor till både varmt och kallt surf över hela världen) Ett gedigen panel med mycket visdom kring kallvattensurf med andra ord. Här kommer några lösryckta citat ur diskussionerna:

XXXX har en ny 5/4 – de flesta verkar sluta tillverka 6/5/4 då materialet blivit så mycket bättre (läs:varmare). 5/4 med fast huva är alltså tokvarm.
Varma boots är ju ofta lösningen – sällan jag fryser om smalbenen faktiskt

Köpte Xcel Drylock skor och handskar. De är sjukt bra. Kör 5mm (har 7 också) ex i Lofoten utan att frysa.

Jag kör 3.2 på sommaren. Sen en 4.3 fram till typ oktober. Byter då bara tjocklek på skor. Sen en 6.5.4.

5:4 med huva. Och kanske även ett par 7mm skor. Då kan dina gamla prylar 5:3 med lös 3mm huva motsvara en 4:3a. Jag kör väldigt ofta 4:3 med lös huva.

Hur kul är det att frysa? Jag svettas hellre.

Mina alterativ

Jaha, som vanligt är smaken som baken. De flesta är dock överens om att varma skor är till stor fördel och många (även utanför expertgruppen) förespråkar just Xcel Drylock skor. Där verkade valet vara enkelt och speciellt eftersom jag redan sportar ett par nya Ripcurl Flashbomb 5mm boots.

På dräktsidan var det lite svårare att bestämma sig. Helt klart att mitt första alternativ att komplettera nuvarande 5.3a med en “torso med fast huva” var ur spel. Mina alternativ:

  1. Ny 5.3 med ny lös huva –> Flexibelt men inte varmast.
  2. Ny 5,3 med lös “torso med fast huva” –> Flexibelt och lite varmare när “torson med fast huva” är på.
  3. Ny 5.4 med fast huva –> Varmast och inget glapp mellan dräkt och huva

Jag fastnade för två saker:

  • Hur kul är det att frysa? Inte speciellt kul och hellre för varm än för kall.
  • Min gamla 5.3a är såklart kvar och kan agera “4.3a” om den nya dräkten är för varm.
Dags för beslut

Tur för oss svenskar att britternas vinter är till ända. Rea på tjocka dräkter och skor alltså. Hade gärna gått till en fysisk butik och provat flera märken men i det inre av Dalarna är det tunnsått med surfbutiker. Därför får google jobba med sökfrasen “Ripcurl Flashbomb 5.4 stl. LT for sale” då mina andra dräkter är av samma märke och jag är säker på att storleken passar min kroppsform. Och där avslöjas även mitt val av de tre alternativen från ovan. Nummer 3 och jag hoppas att svetten ska rinna längs ryggen. Ingen överaskning att bootsquivern kompletteras med ett par Xcel Drylock 7mm. Beställde jag inte något extra? Jodå, ett par 3mm fingervantar slank med på ett hörn.

Nu infinner sig lugnet du får när paket är på väg till din adress. Den svenska surfsäsongen är på ingång och den dagliga uppdateringen av diverse vädersidor når snart missbruksnivåer. Tack till experterna! Vi syns i vattnet. (Eller inte…..)

En resa som inte krävde våtdräkt var förra årets båtcharter runt de centrala atollerna på Maldiverna. Daglig uppdatering här på bloggen med start dag 1 här, dag 2, dag 3, dag 4, dag 5, dag 6, dag 7, dag 8, dag 9 ,dag 10dag 11 och dag 12.

För fortsatta äventyr och annat kul kan du passa på att kolla in min Instagram.

 

You Might Also Like

  • Sega gubben April 2, 2016 at 00:24

    Hej ! Intressant att läsa det här om att köpa våtdräkt i Sverige. Jag tycker både du verkar förvirrad SAMT dessvärre ha fått en hel del råd som är rätt dåliga eller aningen snurriga.
    Jag har själv surfat snart tjugo år i södra och mellersta Östersjön varav runt 15 år året runt.
    Ska vi börja med alla konstigheter.. Att det skulle vara så mycket kallare norrut än i Södra Östersjön… nja knappast i vattnet då det går ner till runt 2 -3 och vissa år hela vägen ner mot nollan och osurfbart pga is eller slask i vattnet. Möjligt dock att luften kan vara aningen kallare norröver men hur myckpga et får man fråga sig ? När det väl blir kallt norr om säg Gävle så blir det ju osurfbart pga fruset hav ändå? Eller hur?

    Råden du fått håller jag inte med om. Att det skulle slutat tillverkas dräkter i 6 mm gummi? Stämmer det verkligen? Och har dräkterna blivit så pass mycket varmare??? Ok kanske marginellt då de ofta numer har ett lager fleece invändigt.

    Jag tycker du köpt fel dräkt. Du skulle köpt den varmaste som finns på marknaden och det är nån av de 6 mm dräkter som har fleece på insidan.
    Folk glömmer ofta att vi som surfar i Östersjön surfar i de absolut kallaste vattnen i hela Europa. DESSUTOM under skitförhållanden med korta våglängder, vågor som kommer konstant och OFTAST i vågor som kommer samtidigt som vinden ligger stenhårt på.

    De vettigaste råden du fick var om Xcels handskar och skor som verkligen är de bästa.

    Hoppas du får en varm dräkt i vart fall.

    Mvh

    • Pontus Ståhlkloo April 2, 2016 at 08:27

      Hej Sega Gubben,
      helt rätt i att jag är en förvirrad kook när det kommer till surf:-) Inte alls lika rutinerad som du verkar vara med 20 år av surf i kallvatten.

      Kul att jag ändå väljer den varmaste dräkten av mina alternativ och den inte är varm nog enligt dig. Till mitt försvar är att jag inte tänkt surfa den svenska vintern och att min gräns ligger vid vattentemperatur på ca 6 grader (om det inte är episk prognos förstås).

      Redan nu ser jag framemot att testa Xcel skorna och hoppas att dräkten inte blir för kall.

      /Pontus

      (BTW, kul mailadress för en som surfat 20år)

  • Sega gubben April 10, 2016 at 19:05

    Hej igen! Nej Kook kallade jag dig aldrig hahaha. Om du surfar fem ggr / år i Sverige. Fryser 3 av de fem varav en gång är i vatten som håller ett par grader så står jag för rekommendationen.
    Du skrev ju heller inte i inlägget att du bara skulle surfa vatten över 6 grader.
    Nåväl får hoppas på lite mer surf i år så man får lufta epan oftare.

  • Pontus Ståhlkloo April 11, 2016 at 07:03

    Haha,
    nejdå, kook var mitt påhitt:-)
    Jag håller helt med dig ang temperaturen, men jag är ingen hardcore vintersurfare. Vår, sommar och höst gäller för mig.

    Själv suktar jag efter en husbil men får kanske tänka om…..den optumala surfmobilen är kanske en epa?!

    /Pontus